Best Office : AJ Retrofit Award

The David Attenborough Building has won the Architects’ Journal Retrofit Award: Best Office (2,000m2 – 10,000m2) in 2017.

This award relates to the workspace within the building for the Cambridge Conservation Initiative (CCI) – a unique collaboration between the University of Cambridge and leading internationally-focused biodiversity conservation organisations. Their new offices, created out of old laboratory and server room space, are designed to enhance collaboration and interaction between the partners. The workplace features an interior green wall and rooftop courtyards that both encourage urban biodiversity and provide a sense of wellbeing.

The project had ambitious environmental objectives which were captured in an innovative bespoke sustainability plan that is now being used to monitor the occupation of the building. As well as extending the life of a Brutalist icon and saving more than 82% of the embodied carbon, the project has significantly reduced energy consumption – closing the gap between predicted levels and outcome.