Housing Design Awards winners announced

Regeneration schemes, residential developments, a student accommodation and care homes and retirement villages make up this year’s list, which features eight schemes built or proposed in London boroughs and seven outside of the English capital.

COMPLETED

MaccreanorLavington and tp bennett’s Garden Halls student accommodation, delivered within a historic residential pocket in the Bloomsbury conservation area in Camden took the Completed Award.

The Graham Pye Award went to the first phase of the Cane Hill regeneration in Croydon, designed by HTA Design and comprising 187 homes of the 677 total which will eventually be delivered.

The DEFRA Award for rural housing went to Harron Smith’s mixed-tenure scheme Carrowbreck Meadow, which delivered 14 Passivhaus homes in Norwich. The development has been described as ‘a contemporary rendition of a well-established and local typology, a ‘Norfolk styly’ by the architects.

Rock Townsend Architects and Stockwool’s mixed-use scheme Holy Trinity Primary School, which integrates housing and a school on a small site in Hackney, won London Sustainable Development Commission Award.

The Custom-build & Supreme Winner award was claimed by Pollard Thomas Edwards’ New Ground Cohousing scheme in Barnett, tthe practice’s first venture into designing for a cohousing group. The project comprises 25 apartments in brick buildings with asymmetric pitched roofs organised around a shared garden.

Lifschutz Davidson Sandilands’s private residential development Paradise Gardens in Hammersmith won the PRS award. The scheme comprises five brick and zinc mews houses and a small apartment building in the heart of the Ravenscourt and Starch Green conservation area next to Ravenscourt Park.

PRP’s 75-unit retirement village in Stoke-on-Trent was awarded the HAPPI Completed Award (Housing our Ageing Population Panel for Innovation). The project regenerated a site where a traditional sheltered housing scheme and the Blurton depot once stood. The new Blurton Extra Care is designed to Lifetime Home Standards and also achieved BREEAM Excellent for sustainability.

The Richard Fielden Award went to Glancy Nicholls Architects’ Meadow View specialist dementia residential care centre in Derbyshire for which the architects adopted a holistic approach to the design of the external gardens and internal spaces.

UNCOMPLETED

Project Award
Ollier Smurthwaite Architects
Climate Innovation District Phase 2
Leeds

Ollier Smurthwaite Architects’ Climate Innovation District, phase two, in Leeds will deliver family housing with a strong emphasis on communal living, this has resulted in the omission of fenced in private gardens in favour of smaller private terraces that are open onto communal landscaped gardens between the residential blocks for the enjoyment of all.

There was also a strong desire from Leeds City Council to provide a new public park on the riverside, where development has historically turned its back. This was manifested by stacking the accommodation into a small tower both creating space and activating the new public garden, which also forms the landing point for a future pedestrian bridge crossing over the River Aire.

Regeneration Award
C.F. Møller with PTE
Basildon

C.F. Møller collaborated with Pollard Thomas Edwards (PTE) on the Laindon Town Centre scheme for Swan Housing. This mixed-use neighbourhood will comprise retail units, offices and a health centre alongside 224 new homes.

Best New Neighbourhood Award
Proctor and Matthews Architects
Mount field Park, Canterbury

The development is arranged as six residential clusters, each one a series of courts with an orchard landscape focus at the heart of each grouping. Alongside public squares and civic-scale spaces, the enclosed, domestic scale of the architecture creates a sequence of intimate, semi-private spaces and private gardens, with high quality planting, paving and landscaping.

Regeneration award
Southmere

Proctor and Matthews Architects with Mecanoo Architecten’s mixed tenure development for Peabody housing association. The majority of apartments have dual aspect with private balconies while raised gardens and recessed ground level courtyards within each block provide an element of variety and valuable shared open space for residents. Residents and the public can enjoy an attractive variety of landscaped open spaces and interconnecting routes.

Project Award
PTE
St Paul’s Way Trust School Expansion and Burdett Estate Regeneration

The development will include a new primary school and mosque, as well as new open space including a community park and playground, providing safe areas for children to play.

Proposed layouts for the brownfield site, comprising two outdated residential buildings, a rundown community centre and a mosque, were first discussed as a ‘T’ shape with playground space to either side of the site. A new revised scheme in 2013 presented the idea of a ‘cloistered’ school with classrooms around the edge of the site, which led to a Feasibility Report to refine the principles. Planning approval was granted in 2015, with Telford Homes appointed as contractor and to deliver the private sale homes. Demolition started in 2016.

Project Award
Stone Studios
PTE
Hackney

Wallis Yard provides a direct pedestrian and cycle connection into and beneath the redesigned Hackney Wick station. Stone Studios will deliver this link, and the adjoining LLDC site to the west will complete its enclosure with mixed-use buildings. The detailed public realm design follows the wider area design code, featuring robust granite and concrete surfaces, street trees and minimal clutter. It will be intensively used, and animated by the surrounding businesses and homes. The shared podium garden for residents features a central raised quadrangle surrounded by a pergola with integrated seating and planting, all doubling up as informal play structures.

HAPPI Project Award
The Vincent
Allford Hall Monaghan Morris
Bristol

A residential project in Bristol for Pegasus Life, which is currently on site, will provide 65 retirement apartments and communal facilities in the refurbished Queen Victoria House and two new blocks.

Project Award
Adam Khan Architects with muf architecture/art
Hackney

The Tower Court Estate is being replaced with new, well-designed homes for social rent and shared ownership, as well as for private sale. The brief to the design team was to provide around 130 homes, generous private outdoor space (gardens or balconies) for all homes, informal outdoor space for doorstep play, secure bike parking, a new depot for the Hatzola ambulance service (the Jewish-led fast-response volunteer service) to serve the local community.