3DReid’s Millbrook Park Phase 5 receives planning

3DReid have re-imagined the Millbrook Park master plan phase 5 designs which overlook the newly created Panoramic Park and Officers’ Mess Gardens, with 111, 1 and 2 bed apartments and 33 townhouses for Joseph Homes. The scheme gained reserved matters approval from the London Borough of Barnet Planning Committee on 19th September 2017.

This phase completes the enclosure of the Panoramic Park, Officers’ Mess Gardens, Southern crescent and Northern edge with well detailed buildings of high-quality contemporary design and an airy, green feel.

Gary Alston, Associate, said:

“The project offered us the unique and exciting opportunity to design and shape a key phase within a rapidly developing Millbrook Park master plan. We provided full architectural design from re-planning the site to submitting the application. Our vision is to create a sustainable neighbourhood, respecting the surrounding environment and creating spacious state-of-the art houses and apartments with fabulous views and outlook across beautifully landscaped surroundings.”

The traditional setting of Mill Hill, and the parks bordering the site, meant the design had to respond sensitively to the wider context with a narrow plan form. This involved adapting classic Regency style, taking into account the needs of contemporary life.

The result is a series of buildings which present two façades, the exterior of brick and stone and the interior using modern, metal cladding.

Richard Fairhead, Head of Residential, said:

“Considered scale, choice of materials, wonderful landscaping and thoughtful planning come together in a desirable development where people want to live. The exciting mix of housing types means that residents of varied tenures will be able to live as a real community in this new district.”

As the site sits within a wider regeneration, the 3DReid team gave much consideration to the look of the housing to ensure it complied with both the parameter plans and outline consent – and would sit comfortably among other developments of different architectural styles.

The main apartment building is split with a glass atrium creating a marker for the entrance of the building and connecting the internal courtyard with the sweep of park, visually linking the two green spaces.