Hauraton surface water drainage systems installed at the Whiteley Shopping Centre

The Whiteley Shopping Centre, Fareham, Hampshire, has over 29,700 sq. metre of retail and leisure space, including a 5,500m sq. metre Marks & Spencer and a 1,810m sq. metre Next outlet.

Other retail outlets include H&M, Boots, JD Sports, Bank, Sports Direct, Frankie & Benny’s and Starbucks. Planned around a “town” square, it incorporating many landscaped areas and numerous pieces of public art. The £64million Shopping Centre was jointly development and is now owned by British Land Company PLC and Universities Superannuation Scheme (U.S.S).

With the extensive use of natural materials, an effective drainage scheme and the incorporation of many energy efficient and sustainable features, the Whiteley Shopping Centre has achieved a BREEAM excellent rating.

Conceived by Architects Corstorphine+Wright as an open townscape, the Shopping Centre was built on levelled land that originally slopped down towards an existing car park and petrol filling station. With extensive paved, concreted, resin bonded aggregate and asphalted areas, surface water drainage was an important consideration in the general landscaping of the site.

Aesthetic demands meant the surface water drainage for the paved square and its radiating pedestrian walkways had to be as unobtrusive as possible yet fully meet the drainage requirement. This was achieved by installing over 700metres of Hauraton RECYFIX® STANDARD 100 SLOTTED CHANNELS fitted with symmetrical stainless steel covers. Once installed this system provides an unobtrusive, narrow line of slots in the pavement surface.

The coloured resin bonded aggregate surface used for parking bays behind the shops is drained by a RECYFIX® PRO 100 channel run, fitted with FIBRETEC® Class C250, HEELSAFE gratings. RECYFIX® PRO 200 channels fitted with G-TEC ductile iron Class D400 gratings were installed across the pedestrian access route to the bays. RECYFIX® PLUS 100 channels with 6mm slot ductile iron Class D400 gratings were installed to drain rain water away from the sides of buildings.

For full Case Study go to www.hauraton.co.uk.