Ofist designs the White House: a spacious home full of light

Turkish interior design studio Ofist has created an innovative penthouse at the top floor of a century-old historical building at the heart of Istanbul.

The main objective of the project was the creation of a bright open space with oak parquet and white wooden lath ceilings and iron-framed windows.

The layout of the house includes two bedrooms, each with an en-suite bathroom, a sizeable living room with an open kitchen and a roof top terrace.

A storage unit was built around the entrance door and a metal spiral staircase connects the area and the roof top terrace.

This metal surface was pierced with small leaf forms representing the falling leaves of the cut down trees in reference with the Gezi Park protests in Istanbul which took place at the time of construction. These little holes throw playful shades around the house and on the staircase itself.

Apart from the spacious seating area with the view of Bosphorus and the old city, a cosier corner was created with a white/grey brushed marble covered wall with white metal skinny shelves sheltering a cast-iron fireplace.

Oiled oak parquet was used all through the house (except master bathroom). With a parallel approach all the ceilings are covered with white painted wooden laths. The same idea inspired the designers to use different versions of the Global series of Flos by Achille Castiglioni all around the house as lighting elements.

Serene, sleek and sophisticating ‘all white’ theme continues in the bedrooms as well. The master bedroom windows open up to a smaller balcony towards the Istiklal Street.  The dressing room, the bathroom and the bedroom all are separated from each other with sliding iron/glass doors which disappear within the walls when opened.

The master bathroom, despite its small size, was specified to include a bath and a shower tub. To accomplish this, Ofist constructed all the surfaces of the two tubs with Ytong, isolated for water and then covered them with a smooth cement based material.

Then they placed iroko laths over iron construction around them creating a continuous and fluent surface and warm feeling, shaping the counter top surface and the necessary cabinets.

Wall and floor surfaces were covered with natural marble (the same marble from the living area, but with a different surface treatment and size). The tap fittings for the baths are shared by both the bath and the shower tub.

The guest bathroom’s design is rather a modern approach to the traditional style. White oil-painted cabinets hide away the washing and drying machines.

The unity of materials within the bathroom is achieved with wooden panels on the walls where the prevalent design theme continues with the same parquet and wooden ceiling laths.

A custom made corian shower tub was designed and placed like a focal point on the corner, detached from the walls and the panels.