Vertical integration

Architype’s Eco Business Centre brings flexible shared workspace to eco-town North West Bicester, in what ended up being the UK’s first non-residential Passivhaus Plus accredited building. Sébastien Reed reports There are 6,000 new ‘true’ zero-carbon homes planned for North West... View Article

The big reveal

James Parker speaks to the architect of a complex restoration project in Manchester to create a boutique hotel which enhances industrial Victorian architecture, and celebrates the city’s trading history A new adaptive reuse project in Manchester has rescued three important... View Article

Building a cultural bridge

Jack Wooler spoke to Antti Nousjoki of ALA architects about how Finland’s biggest library combines an inviting ‘bridge’ structure with shifting timber and glass facades The new Oodi Library in Helsinki is a modern take on the building typology, offering... View Article

A funnel of light

A central London office regeneration sees a melange of Art Deco and Art Moderne reinstated and illuminated from within through a glass funnel. Sébastien Reed reports The prow clock tower at No 1 New Oxford Street has long been a... View Article

Concrete contrasts

KAAN Architecten’s scientific research building for a new university campus near Paris plays with the contrasts between its no-nonsense concrete forms and the landscaped setting, while also paying attention to users. Roseanne Field reports Situated just outside a national park, 20... View Article

Circular economy

The new gallery building for Milton Keynes is a simple but highly effective tribute to the optimistic spirit of a 1960s New Town, reports James Parker Often architects talk about their projects being site-specific. They are rarely more imbued with... View Article

Colourful connections

The HU University of Applied Sciences in the Netherlands has gained a porous and interconnected new building from schmidt/hammer/lassen, as part of a project to ‘densify’ the school’s assets. Jack Wooler spoke to architect Pim Ijsendoorn about how the design... View Article

Downsizing but not out

Grabbing views over Hackney’s London Fields, PRP’s new alternative offering to the early retirement market offers space to Londoners looking to downsize in style, on a tight site. Sébastien Reed speaks to the project architect Stephen Hynds Now more commonly... View Article

A sociable spoke

A new later-living scheme in Kent provides additional residential units to a burgeoning retirement community. Sébastien Reed speaks to Pellings’ Neil Penfold about the project The UK’s ageing population poses a host of challenges, from pressures on the domestic economy... View Article

Blocks of colour

aLL Design took on a residential project in Docklands to not only add colour, character and sustainability for a mix of residents, but also to solve a spatial efficiency puzzle for the client, as James Parker discovers The practice founded... View Article

The gentle art of conservation

A historic Hong Kong police compound and prison have been restored and developed into a new centre for heritage and arts, in the largest heritage project the area has seen. Gary Sparrow from Purcell explains to Jack Wooler how the... View Article

Living in harmony

Combining a contemporary music college with a mix of residential accommodation, The Music Box is a new landmark for Southwark. Trevor Morriss, principal architect, explains to Jack Wooler how uses were carefully integrated to create a unique hybrid Connecting a... View Article

A vital force

Steven Holl Architects’ Maggie’s Cancer Centre at London’s oldest hospital is wrapped in a translucent facade, which takes historic musical design cues to enliven its interior and exterior. Sébastien Reed reports St. Bartholomew’s hospital (‘Barts’) in the City of London... View Article

On a learning curve

With the new V&A museum plus a regenerated waterfront, Dundee was in dire need of a new station with the right presence. James Parker describes how the architects steered an evolving project that produced an unconventional concourse building topped by... View Article

Where past and future meet

Combining old and new in a unique composition created from two dramatically reimagined Victorian roofs, Heatherwick Studio’s Coal Drops Yard retail scheme forms the heart of the King’s Cross regeneration. Roseanne Field reports Formerly a gritty part of London, King’s... View Article

Box office appeal

An interior design project in Bath took the boutique cinema concept up a notch, for a client looking to balance high end and universal appeal. Sébastien Reed spoke to the firm directing a dramatic makeover A recent addition to Bath’s... View Article

Working together for patients

The substantial new hospital north of Stockholm embodies collaboration – between the public and private sector, academia and healthcare, and two of Sweden’s leading architectural firms. James Parker reports Recently opened after a 12 year gestation in the north of... View Article

Making the connections

James Parker visited Tate Harmer’s new timber building which enables a Surrey school to connect with the landscape, while opening up circulation and giving it a new ‘heart’ According to Jerry Tate, Partner at Tate Harmer Architects, the key word... View Article

Get in the frame

Steve Griffiths of Taylor Lane Timber Frame discusses why working closely with timber frame manufacturers is going to be of benefit to any architect If I had to give just one tip for architects considering timber frame construction, it would... View Article

A caring collaboration

An innovative healthcare project in Hull was driven by a desire to integrate health and social care options for the elderly beyond the city to the wider UK. Roseanne Field reports According to 2017 data there were approximately 11.8 million... View Article